Články a encyklopédie

Vitamín C (kyselina askorbová)

Vitamín C (kyselina askorbová)

Vitamín C (kyselina askorbová)

Vo výskume zistili, že u jedincov s vysokou koncentráciou kyseliny askorbovej v krvi existuje o 42 % nižšie riziko mŕtvice. Spoznajte vitamín C a prečítajte si celý popis...

Popis

Vitamín C (kyselina askorbová)

Výhody užívania a úloha v tele:

Vitamín C je známy aj ako kyselina askorbová. Je to vo vode rozpustná živina, ktorá sa nachádza v niektorých potravinách. V tele pôsobí ako antioxidant, pomáha chrániť bunky pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi. Vystavujeme sa im vdychovaním cigaretového dymu, znečisteného vzduchu a vystavením UV žiareniu.

Naše telo potrebuje vitamín C na tvorbu kolagénu, proteínu, ktorý je nevyhnutný pre hojenie rán. Okrem toho vitamín C zlepšuje vstrebávanie železa z rastlinnej potravy a pomáha správnemu fungovaniu imunitného systému, ktorý chráni telo pred chorobami.

 

Nedostatok a príznaky:

Fajčiari sú vystavení riziku nedostatku vitamínu C, keďže dym zvyšuje množstvo vitamínu C potrebného na opravu poškodenia. Ľudia, ktorí fajčia, potrebujú o 35 g viac vitamínu C denne ako nefajčiari. Riziko sa môže vyskytnúť aj u dojčiat, podvyživených jedincov a pacientov s rakovinou alebo ochorením obličiek.

Ťažký nedostatok vitamínu C sa nazýva skorbut. Ochorenie spoznáte podľa únavy, zapálených ďasien, fialových škvŕn na koži a bolesti kĺbov.

 

Odporúčaná denná dávka:

Deti (1-3 roky) potrebujú 60 mg denne.

Deti (4-6 rokov) potrebujú 70 mg denne.

Deti (7-9 rokov) potrebujú 80 mg denne.

Deti (10-12 rokov) potrebujú 90 mg denne.

Deti (13-14 rokov) potrebujú 100 mg denne.

Dospievajúci (15-18 rokov) potrebujú 100 mg denne.

Dospelí: ženy potrebujú 100 mg denne (tehotné ženy 110 mg, dojčiace matky 150 mg), muži tiež 100 mg.

 

Vedľajšie účinky alebo predávkovanie:

Pri predávkovaní vitamínom C sa môže vyskytnúť:

  • hnačka,

  • slabosť,

  • vracanie

  • pálenie záhy,

  • nadúvanie a kŕče,

  • bolesť hlavy,

  • nespavosť,

  • obličkové kamene.

 

Dobrý zdroj živín:

Najlepším zdrojom vitamínu C je ovocie a zelenina. Do tela sa môže dostať užívaním:

  • Citrusových plodov (pomaranče a grapefruity), ovocných štiav, červenej a zelenej papriky a kiwi,

  • ostatné ovocie a zelenina (brokolica, jahody, zemiaky a paradajky),

  • niektoré potraviny a nápoje, ktoré sú obohatené o vitamín C.

Obsah vitamínu C možno znížiť dlhším skladovaním a varením. Výhodou je, že väčšina ovocia a zeleniny sa konzumuje v surovom stave.

 

Vedeli ste?

V jednej zo štúdií odborníci zistili, že u jedincov s vysokou koncentráciou kyseliny askorbovej v krvi existuje o 42 % nižšie riziko mozgovej príhody ako u jedincov, ktorí majú nízke koncentrácie vitamínu C v krvi. Dôvody na to nie sú celkom jasné. Ale je určite jasné, že ľudia, ktorí konzumujú veľké množstvo surového ovocia a zeleniny, majú v tele vyššiu hladinu vitamínu C.

 

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.