Články a encyklopédie

Vitamín E

Vitamín E

Vitamín E

Konzumáciou stravy bohatej na vitamín E môžeme liečiť a predchádzať srdcovo-cievnym ochoreniam a môžeme sa vyhnúť aj vysokému krvnému tlaku. Spoznajte vitamín E a prečítajte si celý popis...

Popis

Vitamín E

Výhody užívania a úloha v tele:

Vitamín E plní v našom tele úlohu antioxidantu, keďže zabraňuje poškodeniu voľnými radikálmi a spomaľuje prejavy starnutia. Výhody vitamínu E tu nekončia. Ide o vitamín rozpustný v tukoch, ktorý je absolútne nevyhnutný pre správne fungovanie mnohých orgánov, enzýmových aktivít a neurologických procesov.

Konzumáciou stravy bohatej na vitamín E môžeme liečiť a predchádzať srdcovo-cievnym ochoreniam a môžeme sa vyhnúť aj vysokému krvnému tlaku.

 

Nedostatok a príznaky:

Nedostatok vitamínu E je zriedkavý jav, o ktorom sa odborníci domnievajú, že nie je spôsobený zlými stravovacími návykmi. Väčšie riziko nedostatku vitamínu E existuje u dojčiat s nízkou pôrodnou hmotnosťou, jedincov s malabsorpciou tuku (zápalové ochorenie čriev) a jedincov s cystickou fibrózou. Pri spomínaných stavoch je problémom zhoršené vstrebávanie tukov, no vieme, že tuky sú pre vstrebávanie vitamínu E absolútne nevyhnutné.

Príznaky nedostatku môžu zahŕňať stratu svalovej koordinácie a zlé videnie.

 

Odporúčaná denná dávka:

Deti (1-3 roky): dievčatá potrebujú 5 mg denne a chlapci 6 mg.

Deti (4-6 rokov) potrebujú 8 mg denne.

Deti (7-9 rokov): dievčatá potrebujú 9 mg denne, chlapci 10 mg.

Deti (10-12 rokov): dievčatá potrebujú 11 mg a chlapci 13 mg denne.

Deti (13-14 rokov): dievčatá potrebujú 12 mg denne a chlapci 14 mg.

Dospievajúci (15-18 rokov): dievčatá potrebujú 12 mg denne a chlapci 15 mg.

Dospelí: ženy potrebujú 12 mg denne (tehotné ženy 13 mg, dojčiace matky 17 mg) a muži 13-15 mg.

 

Vedľajšie účinky alebo predávkovanie:

Odborníci sa domnievajú, že predávkovanie vitamínom E môže zvýšiť riziko vzniku hemoragickej mŕtvice až o 22 %. Jedným z vážnych vedľajších účinkov vitamínu E je zvýšené riziko krvácania.

Vysoké dávky vitamínu E môžu inak spôsobiť nevoľnosť, hnačku, žalúdočné kŕče, únavu, slabosť a bolesti hlavy.

 

Dobrý zdroj živín:

Vitamín E sa nachádza iba v rastlinných potravinách vrátane niektorých olejov, orechov, ovocia a pšeničných klíčkov. Ak chceme pokryť našu dennú potrebu vitamínu E, musíme konzumovať:

  • Slnečnicové semienka,

  • mandle,

  • lieskové oriešky,

  • pšeničné klíčky,

  • mango,

  • avokádo,

  • brokolicu,

  • špenát,

  • kiwi,

  • paradajky.

 

Vedeli ste?

Tvorba voľných radikálov je výsledkom rôznych chemických reakcií v tele a je základom pre rozvoj mnohých chorôb, ako sú srdcové choroby, hypertenzia, senilita, artritída a rakovina. Bez vitamínu E sú bunkové membrány a DNA menej chránené pred poškodením voľnými radikálmi. Ako antioxidant pomáha vitamín E stabilizovať bunkové membrány a chrániť telesné tkanivá.

 

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.