Články a encyklopédie

Vitamín K

Vitamín K

Vitamín K

V jednej štúdii zdraví starší ľudia nad 70 rokov s vysokou hladinou vitamínu K v krvi dosiahli vynikajúce výsledky v testovaní epizodickej pamäte. Spoznajte vitamín K a prečítajte si celý popis...

Popis

Vitamín K

Výhody užívania a úloha v tele:

Vitamín K je vitamín rozpustný v tukoch, preto ho naše telo ukladá v tukovom tkanive a pečeni. Je známy svojou úlohou pri tvorbe krvných zrazenín, čo je proces nazývaný koagulácia. Tiež hrá dôležitú úlohu pri udržiavaní zdravých kostí.

Na rozdiel od iných vitamínov a minerálov sa vitamín K zvyčajne nepoužíva ako doplnok výživy. Ide vlastne o skupinu zlúčenín, z ktorých najdôležitejšou zlúčeninou je vitamín K1, za ktorým nasleduje vitamín K2.

 

Nedostatok a príznaky:

Nedostatok vitamínu K je veľmi zriedkavý jav. Nachádza sa v tmavej listovej zelenine a produkujú ho aj baktérie v našich črevách. Užívanie antibiotík môže zničiť črevné baktérie, najmä u ľudí, ktorí majú v čreve malé množstvo baktérií. Absorpciu vitamínu K môžu sťažiť:

  • celiakia,

  • Crohnova choroba,

  • hemodialýza,

  • vážne popáleniny.

Nedostatok vitamínu K môže spôsobiť krvácanie, najmä z ďasien a nosa.

 

Odporúčaná denná dávka:

Deti (1-3 roky) potrebujú 15 µg denne.

Deti (4-6 rokov) potrebujú 20 µg denne.

Deti (7-9 rokov) potrebujú 30 µg denne.

Deti (10-12 rokov) potrebujú 40 µg denne.

Deti (13-14 rokov) potrebujú 50 µg denne.

Dospievajúci (15-18 rokov): dievčatá potrebujú 60 µg denne a chlapci 70 µg.

Dospelí: ženy potrebujú 60-65 µg denne a muži 70-80 µg.

 

Vedľajšie účinky alebo predávkovanie:

Predávkovanie vitamínom K zo stravy je takmer nemožné. K predávkovaniu najčastejšie dochádza, ak konzumujeme príliš veľa vitamínu K3. Predávkovanie môže spôsobiť žltačku, návaly horúčavy a potenie.

 

Dobrý zdroj živín:

Vitamín K sa nachádza v:

  • hovädzej pečeni,

  • zelenom čaji,

  • brokolici,

  • keli,

  • špenáte,

  • kapuste,

  • špargli,

  • tmavej listovej zelenine.

 

Zmrazovanie potravín môže vitamín K zničiť, ale zahrievanie naň nemá žiadny vplyv.

Vitamín K1 pochádza z listovej zeleniny, zatiaľ čo vitamín K2 sa nachádza v mäse, syroch a vajciach a je tiež syntetizovaný baktériami.

 

Vedeli ste?

Zvýšená koncentrácia vitamínu K v krvi je spojená so zlepšením funkcie pamäti u starších ľudí. V jednej štúdii zdraví starší ľudia nad 70 rokov s vysokou hladinou vitamínu K v krvi dosiahli vynikajúce výsledky v testovaní epizodickej pamäte.

Vitamín K môže pomôcť znížiť krvný tlak tým, že zabráni mineralizácii v tepnách. To umožňuje krvi voľne prúdiť cez cievy tela. Mineralizácia sa často vyskytuje s vekom a je hlavným rizikovým faktorom kardiovaskulárnych ochorení. Zvýšený príjem vitamínu K (stále v medziach normy!) preukázateľne znižuje riziko mŕtvice.

 

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.