Vitamín E
Konzumáciou stravy bohatej na vitamín E môžeme liečiť a predchádzať srdcovo-cievnym ochoreniam a môž..
Táto webová lokalita používa súbory cookie na zlepšenie vášho používateľského zážitku a poskytovanie obsahu. Niektoré sú nevyhnutné na správne fungovanie stránky, iné sú voliteľné a môžu sa používať na prispôsobenie reklám - viac informácií.
Ďalšie informácie o používaní osobných údajov spoločnosťou Google nájdete tu: Google’s Privacy & Terms site.
V jednej štúdii zdraví starší ľudia nad 70 rokov s vysokou hladinou vitamínu K v krvi dosiahli vynikajúce výsledky v testovaní epizodickej pamäte. Spoznajte vitamín K a prečítajte si celý popis...
Popis
Výhody užívania a úloha v tele:
Vitamín K je vitamín rozpustný v tukoch, preto ho naše telo ukladá v tukovom tkanive a pečeni. Je známy svojou úlohou pri tvorbe krvných zrazenín, čo je proces nazývaný koagulácia. Tiež hrá dôležitú úlohu pri udržiavaní zdravých kostí.
Na rozdiel od iných vitamínov a minerálov sa vitamín K zvyčajne nepoužíva ako doplnok výživy. Ide vlastne o skupinu zlúčenín, z ktorých najdôležitejšou zlúčeninou je vitamín K1, za ktorým nasleduje vitamín K2.
Nedostatok a príznaky:
Nedostatok vitamínu K je veľmi zriedkavý jav. Nachádza sa v tmavej listovej zelenine a produkujú ho aj baktérie v našich črevách. Užívanie antibiotík môže zničiť črevné baktérie, najmä u ľudí, ktorí majú v čreve malé množstvo baktérií. Absorpciu vitamínu K môžu sťažiť:
celiakia,
Crohnova choroba,
hemodialýza,
vážne popáleniny.
Nedostatok vitamínu K môže spôsobiť krvácanie, najmä z ďasien a nosa.
Odporúčaná denná dávka:
Deti (1-3 roky) potrebujú 15 µg denne.
Deti (4-6 rokov) potrebujú 20 µg denne.
Deti (7-9 rokov) potrebujú 30 µg denne.
Deti (10-12 rokov) potrebujú 40 µg denne.
Deti (13-14 rokov) potrebujú 50 µg denne.
Dospievajúci (15-18 rokov): dievčatá potrebujú 60 µg denne a chlapci 70 µg.
Dospelí: ženy potrebujú 60-65 µg denne a muži 70-80 µg.
Vedľajšie účinky alebo predávkovanie:
Predávkovanie vitamínom K zo stravy je takmer nemožné. K predávkovaniu najčastejšie dochádza, ak konzumujeme príliš veľa vitamínu K3. Predávkovanie môže spôsobiť žltačku, návaly horúčavy a potenie.
Dobrý zdroj živín:
Vitamín K sa nachádza v:
hovädzej pečeni,
zelenom čaji,
brokolici,
keli,
špenáte,
kapuste,
špargli,
tmavej listovej zelenine.
Zmrazovanie potravín môže vitamín K zničiť, ale zahrievanie naň nemá žiadny vplyv.
Vitamín K1 pochádza z listovej zeleniny, zatiaľ čo vitamín K2 sa nachádza v mäse, syroch a vajciach a je tiež syntetizovaný baktériami.
Vedeli ste?
Zvýšená koncentrácia vitamínu K v krvi je spojená so zlepšením funkcie pamäti u starších ľudí. V jednej štúdii zdraví starší ľudia nad 70 rokov s vysokou hladinou vitamínu K v krvi dosiahli vynikajúce výsledky v testovaní epizodickej pamäte.
Vitamín K môže pomôcť znížiť krvný tlak tým, že zabráni mineralizácii v tepnách. To umožňuje krvi voľne prúdiť cez cievy tela. Mineralizácia sa často vyskytuje s vekom a je hlavným rizikovým faktorom kardiovaskulárnych ochorení. Zvýšený príjem vitamínu K (stále v medziach normy!) preukázateľne znižuje riziko mŕtvice.
Konzumáciou stravy bohatej na vitamín E môžeme liečiť a predchádzať srdcovo-cievnym ochoreniam a môž..
Ak sa snažíte zhodiť nadbytočné kilá alebo predchádzať rozvoju srdcových ochorení, zvážte užívanie d..
Pondelok až štvrtok: od 8:00 do 16:00
Piatok: od 8:00 do 14:00
Možnosť platby kartou. Zaručená ochrana osobných údajov prostredníctvom šifrovania SSL.
Možnosť platby kartou. Zaručená ochrana osobných údajov prostredníctvom šifrovania SSL.