Články a encyklopédie

Zázvor – výborný pri cestovnej nevoľnosti.

Zázvor – výborný pri cestovnej nevoľnosti.

Zázvor – výborný pri cestovnej nevoľnosti.

Zázvor možno konzumovať denne ako čerstvý, sušený prášok, éterický olej, tinktúru, šťavu alebo vo forme kandizovaných cukríkov.

Popis

Zázvor je korenistá rastlina, ktorá dorastá do výšky 50 cm a vytvára podzemky dlhé až 20 cm, ktoré možno použiť pri varení alebo na liečebné účely. Je to pôvodná rastlina z Indie a Číny. Zázvor je jednou z najstarších rastlín a veľmi dôležitým liekom v čínskej medicíne.

 

Zázvor je v posledných rokoch čoraz viac uznávaný nielen v kulinárskom svete, ale najmä v alternatívnej medicíne. V Číne sa považuje za liek na stovky chorôb a tiež sa používa na nespočetné množstvo spôsobov. Moderný výskum potvrdzuje liečivé zložky a aktívne zložky nachádzajúce sa v koreňoch zázvoru..

 

Zázvor obsahuje: veľa aromatických prchavých olejov, najmä borneol, cineol, citral a felandrén.

Je bohatý na seskviterpény, ktoré zmierňujú zápaly, medzi ktorými vyniká zingiberín. Obsahuje monoterpény a aldehydy, o ktorých nedávny výskum ukázal, že sú účinné proti jednému z najbežnejších vírusov prechladnutia. Štipľavé zložky zázvoru, takzvané gingeroly, zmierňujú nevoľnosť s pocitom nevoľnosti..

Okrem esenciálnych olejov obsahujú korene zázvoru aj dobrých deväť percent bielkovín, škrob, enzýmy, mastné kyseliny, množstvo minerálov (draslík, vápnik, fosfor, horčík, železo) a vitamínov (vitamín A, niacín).

Latinský názov: Rhizoma zingiberis.

 

Zázvor sa používa v tradičnej medicíne:

  • proti nevoľnosti, najmä pri dlhých cestách loďou, autom alebo lietadlom,
  • na zníženie zvýšenej telesnej teploty,
  • proti hnačke a tráveniu stimuláciou peristaltiky a sekrécie žalúdočnej šťavy, pričom súčasne
  • upokojuje žalúdočné a črevné kŕče,
  • na bolesť zubov (žuvanie zázvoru),
  • preventívne proti chorobám, pretože je antiseptický a pôsobí protizápalovo,
  • znižuje chronickú únavu, zlepšuje pamäť a
  • pôsobí ako mierne afrodiziakum,
  • na zmiernenie bolesti svalov alebo kĺbov,
  • na detoxikáciu, pretože urýchľuje krvný obeh a tým odstraňuje toxíny a zároveň čistí močový mechúr a obličky,
  • na zvýšenie chuti do jedla,
  • pri migrénach a iných typoch bolestí hlavy,
  • tiež zabraňuje zrážaniu krvi a znižuje cholesterol.

 

Zázvor a jeho využitie

Zázvor sa môže konzumovať každý deň. Dá sa použiť čerstvý, sušený v prášku, esenciálnom oleji, ako tinktúra, šťava alebo vo forme kandizovaných cukríkov.

Po svete sa dajú nájsť rôzne prípravky, v roku 2400 pred Kristom ho Gréci používali na prípravu chleba.

V Anglicku a za veľkou mlákou sa veľká časť vypestovaného zázvoru používa na výrobu nealkoholického zázvorového piva, ktoré je tam považované za jeden z najobľúbenejších nápojov.

Uvariť si môžete aj zázvorový čaj, ktorý dokonale utišuje kašeľ, otvára upchatý nos a povzbudzuje pečeň k odvádzaniu toxínov z krvného obehu.

Recepty, do ktorých možno zázvor zaradiť, sú bežné, ako práškové korenie, čerstvé, strúhané, do nápojov alebo vo forme kapsúl.

 

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.