Články a encyklopédie

Zemiak (Solanum tuberosum)

Zemiak (Solanum tuberosum)

Zemiak (Solanum tuberosum)

Zemiaky majú nízky obsah bielkovín, ale vysoký obsah sacharidov, vďaka čomu sú ideálnou stravou pre ľudí, ktorí chcú pribrať. Obsah B-komplexu uľahčuje vstrebávanie sacharidov. Zoznámte sa so zemiakmi a prečítajte si celý popis...

Popis

Zemiak

Názov rastliny:

Zemiak

Latinský názov:

Solanum tuberosum

Užitočná časť:

Hľuza

Iné názvy:

/

 

Všeobecný popis a história:

Zemiaky sú trváca rastlina, ktorá patrí do čeľade krížovitých. Slovo zemiak sa vzťahuje na jedlú hľuzu aj na celú rastlinu. Rastlina pochádza z Ánd a do Európy ju priviezol z Peru Krištof Kolumbus. Poznáme viacero druhov zemiakov, niektoré sú vhodnejšie na varenie a iné na pečenie. Zemiak je dnes štvrtou najvýznamnejšou kultúrnou rastlinou na svete.

Na Slovensku sme zemiaky spoznali za habsburskej monarchie, alebo za vlády Márie Terézie. Je po nich pomenovaný aj sviatok zemiakov.

Pred koncom 16. storočia začali rodiny baskických námorníkov pestovať zemiaky na pobreží severného Španielska. Sir Walter Raleigh zasadil zemiak v Írsku v roku 1589 na 40 000 hektároch pôdy a trvalo takmer štyri desaťročia, kým sa zemiak dostal do Európy.

Nakoniec si aj farmári v Európe uvedomili, že pestovanie zemiakov je oveľa jednoduchšie ako pestovanie iných plodín, ako je pšenica a ovos. Zistili, že zemiaky obsahujú veľa vitamínov, ktoré sú potrebné na prežitie človeka.

V roku 1840 vypuknutie plesne zemiakovej v Európe zničilo veľké množstvo úrody v rôznych krajinách.

 

Použitie v strave a aplikácia:

Zemiaky si uvaríte, roztlačíte na pyré, pripravíte zemiakovú polievku alebo zemiakový šalát, ktorý je výbornou prílohou k rybe. Samozrejme, existujú aj menej zdravé spôsoby prípravy, ako napríklad pečenie alebo vyprážanie zemiakov.

Ale určite všetci poznáme chipsy – slané, vyprážané zemiakové plátky.

 

Použitie na zdravotné účely:

Zemiaky majú nízky obsah bielkovín, ale vysoký obsah sacharidov, vďaka čomu sú ideálnou stravou pre ľudí, ktorí chcú pribrať. Obsah B-komplexu uľahčuje vstrebávanie sacharidov. Zemiaky sú často na jedálnom lístku športovcov, ktorí potrebujú veľa energie na vykonávanie fyzickej aktivity.

Keďže obsahuje sacharidy, ktoré sú ľahko stráviteľné, uľahčuje trávenie. Rozhodne by sme to však nemali preháňať, keďže konzumácia veľkého množstva môže spôsobiť prekyslenie organizmu.

Obsahujú veľké množstvo vlákniny, ktorá stimuluje peristaltiku a zvyšuje sekréciu žalúdočných štiav, čím uľahčuje trávenie a zabraňuje vzniku kolorektálneho karcinómu. Vláknina je tiež spojená s odstraňovaním cholesterolu z tepien a krvných ciev. Zdravá hladina cholesterolu v krvi znižuje riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení.

Zemiaky nám môžu pomôcť znížiť krvný tlak, keďže sú dobrým zdrojom draslíka, ktorý pomáha znižovať krvný tlak.

 

Vedeli ste? Najnovšie zistenia:

Vitamín B6 prispieva k tvorbe užitočných chemických látok v mozgu, vrátane serotonínu, dopamínu a norepinefrínu. Zemiaky obsahujú vitamín B6, takže nám môžu pomôcť predchádzať depresiám, stresu a hyperaktivite.

 

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.