Chmeľ (Humulus lupulus)
Chmeľ je bohatým zdrojom liečivých látok, stimuluje činnosť tráviaceho traktu, ničí baktérie a upoko..
Táto webová lokalita používa súbory cookie na zlepšenie vášho používateľského zážitku a poskytovanie obsahu. Niektoré sú nevyhnutné na správne fungovanie stránky, iné sú voliteľné a môžu sa používať na prispôsobenie reklám - viac informácií.
Ďalšie informácie o používaní osobných údajov spoločnosťou Google nájdete tu: Google’s Privacy & Terms site.
Žihľava je bohatým zdrojom živín, najmä vápnika, ktorého obsahuje 5x viac ako mlieko a obsahuje aj látky, ktoré znižujú hladinu cukru.
Popis
Žihľavu pozná asi každý z nás, keďže rastie aj na Slovensku a takmer pred každým domom. Prvýkrát ste sa zrejme stretli ako väčšina s pálivými „štípajúcimi“ pľuzgiermi, ktoré žihľava po dotyku zanecháva.
Darí sa tu veľkej aj malej žihľave. Najviac sa odporúča zbierať veľkú (dorastá do 1,5 m), pretože obsahuje telu prospešnejšie zložky. Zberá sa na jar alebo na jeseň, keď je ešte mladá.
Žihľavu je možné zberať vo veľkom množstve a následne použiť na sušenie, varenie, mrazenie, šaláty, smoothies, podobne ako špenát, polievky, prívarky, nátierky. Dá sa aj odšťavovať, ale na to potrebujete dobrý odšťavovač a tento druh šťavy je veľmi silný, preto ju pite len v malom množstve, zmiešanú s nejakou inou čerstvo vytlačenou zeleninovou šťavou.
Pri varení si musíme dávať pozor na vodu, v ktorej sa žihľava varila, keďže je plná minerálnych látok a oplatí sa ju piť.
VÝHODY UŽÍVANIA ALEBO POUŽÍVANIA ŽIHĽAVA
Žihľava je bohatým zdrojom živín, najmä vápnika, keďže údajne obsahuje 5-krát viac vápnika ako mlieko. Obsahujú tiež veľké množstvo minerálnych látok, najmä železa, acetylcholínu, kyseliny metanovej (mravčej), histamínu, vitamínov, chlorofylu, enzýmov a látok znižujúcich hladinu cukru v krvi.
ŽIHĽAVA ODSTRAŇUJE ÚNAVU – Žihľava je známa aj tým, že odstraňuje únavu. Doprajte si žihľavovú šťavu, keď sa cítite unavení. Čerstvá žihľavová šťava sa pripraví tak, že dve hrste čerstvej žihľavy zalejeme sto mililitrami vody a dobre rozmixujeme v mixéri. Štyrikrát denne si počas jedla doprajeme jednu polievkovú lyžicu scedenej šťavy a zbavíme sa tak únavy.
OČISTÍ ORGANIZMUS - konzumáciou žihľavy zlepšíme črevnú flóru a pomôžeme tak rýchlejšiemu vylučovaniu vody a bahna z tela. Najčastejšie sa na tento účel konzumuje čaj z listov žihľavy.
VLASOVÉ A KOŽNÉ PROBLÉMY – žihľavový nálev pomáha, ak máme problémy s vypadávaním vlasov a lupinami. Zvýrazňuje tiež najmä tmavé vlasy. Umyte si vlasy sprejom a potom si vlasy neoplachujte. Podobný nálev možno použiť aj ako pleťové tonikum.
VŠEOBECNÉ POUŽITIE ŽIHĽAVY:
UPOZORNENIE: So žihľavou to v jedálničku nepreháňajte, pôsobí totiž ako preháňadlo.
AKO SI VYROBIŤ ŽIHĽAVOVÝ SIRUP DOMA
Žihľava je skvelá aj na sirup.
Na tri litre potrebujeme:
3 litre vody (studenej),
Asi 40 vrcholkov mladej žihľavy,
6 citrónov,
1 kg cukru.
Príprava: Mladé žihľavy a citróny umyte pod tečúcou vodou a nahrubo nasekajte. Podlejte studenou vodou a necháme odstáť aspoň 24 hodín. Na druhý deň ingrediencie dobre vyžmýkajte rukami a tekutinu precedíme. Potom pridajte cukor a z času na čas premiešajte. Po niekoľkých hodinách sa cukor rozpustí (môže to trvať až 10 hodín, v závislosti od miešania). Sirup nalejte do čistých (najlepšie tepelne upravených) fliaš.
Skladovanie: Sirup uchovávajte na chladnom a tmavom mieste až šesť mesiacov.
Konzumácia: Sirup môžeme konzumovať po lyžičkách alebo zmiešať s vodou, čím získame šťavu podľa našej chuti. V tradičnej medicíne sa takýto sirup odporúčal najmä všetkým, ktorí mali problémy s chudokrvnosťou alebo trpeli chorobami obličiek.
ŠPENÁT ZO ŽIHĽAVY
Na „špenát“ zo žihľavy potrebujeme:
0,5 kg žihľavy (rozmixovanej v elektrickom mixéri),
1 PL masla a 1 PL oleja,
3 strúčiky cesnaku,
1 lyžica múky,
0,5 dl smotany na varenie,
1 dl vody.
soľ a korenie.
Príprava: V hrnci rozohrejeme maslo a olej, pridáme múku a premiešame. Zahrievajte, kým múka mierne nezhnedne. Cesnak pretlačíme, miešame do rozvoňania a pridáme rozmixovanú žihľavu. Podlejeme 1 dl vody a 0,5 dl smotany na varenie. Varte na strednom ohni 10 minút. Pred podávaním pridajte soľ a korenie podľa chuti.
Chmeľ je bohatým zdrojom liečivých látok, stimuluje činnosť tráviaceho traktu, ničí baktérie a upoko..
Krátkodobé účinky Muira Puama zahŕňajú zvýšený prietok krvi do panvovej oblasti, podporu erekcie u m..
Pondelok až štvrtok: od 8:00 do 16:00
Piatok: od 8:00 do 14:00
Možnosť platby kartou. Zaručená ochrana osobných údajov prostredníctvom šifrovania SSL.
Možnosť platby kartou. Zaručená ochrana osobných údajov prostredníctvom šifrovania SSL.