Články a encyklopédie

Írsky mach - Chondrus crispus

Írsky mach - Chondrus crispus

Írsky mach - Chondrus crispus

Írsky mach je skvelou alternatívou k želatíne, pretože pôsobí ako želírovacie činidlo a možno ho použiť na prípravu dusených pokrmov, polievok, šalátov a šalátových dresingov. Prečítajte si o írskom machu a prečítajte si celý popis...

Popis

Írsky mach - Chondrus crispus


Stručný popis:
Írsky mach je červená riasa nachádzajúca sa v blízkosti skál v plytkej vode. Počas hladomoru v 19. storočí bol írsky mach hojne využívaný ako zdroj živín. Používal sa ako krmivo pre hospodárske zvieratá, ako aj výplň do matracov a ako zahusťovadlo tlačiarenských farieb. V Írsku si ho ľudia brali so sebou na cesty a verili, že im poskytuje ochranu a bezpečie. Írsky mach sa veľmi často používal na liečbu zápalu pľúc a tuberkulózy.
Tradične sa írsky mach používal pri výrobe kože, mydiel a papiera. Často sa pridáva do zubných pást, pleťových vôd, krémov a jedál.
Na polievkovú lyžicu írskeho machu je asi 5 kalórií, 0,02 g tuku, 0,1 g vlákniny a 0,06 g celkového cukru. Obsahuje 11% železa, 5% vitamínu B9, 4% vitamínu B2 a 3% horčíka.


Indikácie na použitie:

  • Anémia. Anémia je výsledkom nedostatku hemoglobínu a červených krviniek v tele. Anémia má za následok nedostatok energie a objavujú sa ďalšie príznaky ako bledá pokožka, mdloby a závraty. Írsky mach obsahuje železo, ktoré nás môže chrániť pred anémiou.
  • Nedostatok energie. Železo pomáha transportovať kyslík do buniek. Nedostatok železa vedie k únave.
  • Slabšie kognitívne schopnosti. Železo podporuje mozgové funkcie zásobovaním mozgu kyslíkom. Asi 20 % všetkého kyslíka v tele využíva mozog. Nedostatok železa spôsobuje poruchy kognitívnych funkcií, vrátane porúch pamäti a koncentrácie.
  • Horšie fungovanie imunitného systému. Železo je nevyhnutné pre vstrebávanie živín a trávenie. Inak imunitný systém funguje zle, takže jedinec je viac vystavený infekciám.

 

Odporúčané použitie:
Írsky mach je skvelou alternatívou k želatíne, pretože pôsobí ako želírovacie činidlo a možno ho použiť na prípravu dusených pokrmov, polievok, šalátov a šalátových dresingov. Často sa používa ako stabilizátor v mliečnych výrobkoch a je dostupný aj ako doplnok výživy.


Vedľajšie účinky:
Írsky mach by sa nemal dostať do kontaktu s očami, pretože môže spôsobiť podráždenie. 


Kontraindikácie:
Užívanie je zakázané ľuďom s poruchami zrážanlivosti krvi, keďže írsky mach riedi krv. Vyhnúť by sa mu mali aj ľudia s ochoreniami štítnej žľazy, obsahuje totiž veľa jódu. Tehotné a dojčiace matky by sa mali pred použitím poradiť s lekárom.


Vedeli ste?

  • Írsky mach sa na liečebné účely používa už od 30. rokov 19. storočia.
  • Využitie na liečebné účely sa zachovalo dodnes.
  • Na Jamajke sa írsky mach používa ako prírodné afrodiziakum.
  • Používa sa na liečbu pľúcnych ochorení.
  • Upokojuje sliznicu v tráviacom trakte a má mierne laxatívny účinok.
  • Používa sa na liečbu bronchitídy.
  • Zmierňuje zápaly močových ciest.

 

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.